volontarerghana

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2014

Insamling till sjukhus

Av Ellen och Lisa - 12 oktober 2014 19:07

För 15 år sedan fanns inte barnhemmet Ashan childrens home. Det barnhem som vi just nu har spenderat två månader på och ska spendera ytterligare två månader. Att man kan bli så fruktansvärt fäst vid barn på så kort tid, visste vi inte förens vi kom hit. Alla barnen kommer från väldigt olika bakgrunder, vissa har inga föräldrar alls, andra har föräldrar som inte kan ta hand om dem eller som helt enkelt har övergivit dem, lämnat dem på gatan när de föddes. För dessa barn är Ashan nu deras hem och här har de sin familj. Utanför barnhemmet har de flesta barnen ingenting, barnhemmet ger dem en framtid och hopp om något bättre.


1999 grundade Nana Boafo Konadu Ashan childrens home och sedan dess har han tagit hand om nästan 100 barn. Han har gett dem mat, utbildning och en familj. Barnhemmet grundades helt på egen hand av Nana och det drivs nu av hans egen inkomst plus donationer. Staten finansierar dock ingenting på barnhemmet, inte ens 1 kr. Alla vet att barn blir sjuka och det är viktigt att de får sjukvård. Blir vi sjuka i Sverige kan vi ta oss till närmsta sjukhus och där får vi gratis vård ända fram tills vi är 18 år gamla. Här i Ghana är det annorlunda. Sjukhusavgifter är väldigt höga och det finns inte ens ett sjukhus i närheten av Ashan. Nana bestämde sig då för att påbörja ett bygge av ett sjukhus på barnhemmets ägor. Detta bygge påbörjades helt ur egen ficka men pengarna är nu slut, så sjukhusbygget kan inte slutföras. Båda hans döttrar är sjuksköterskor och han har även kontakt med en läkare som kan jobba där när sjukhuset är klart. Sjukhuset kommer självklart i första hand vara till för barnen på barnhemmet. Men med tanke på att det inte finns något sjukhus i närheten av sex byar så kommer detta sjukhus även vara till för dessa också. Alltså kommer det inte bara gynna barnhemmet utan sex andra byar runt omkring.  Än så länge är sjukhuset uppbyggt till grunden, men insidan är långt ifrån färdig.


Båda vi två, Lisa och Ellen och väldigt många andra i Sverige har haft en så otroligt bra uppväxt. Vi får gratis skola, gratis sjukvård, gratis tandvård, vi har föräldrar, vi har ett hus och vi har mat. Vi två åkte då ner till Ghana i hopp om att kunna hjälpa barn som inte haft en lika enkel uppväxt som vi har haft. Att försöka hjälpa dem att färdig bygga sjukhuset tycker vi hade varit en så stor och underbar insats att göra för andra människor. Det som vi då vill göra är att samla in pengar till sjukhuset så att bygget kan fortsätta och förhoppningsvis inom en snar framtid bli färdigt. Känner du att du vill vara med oss och hjälpa dessa barn och byar en chans att kunna ha tillgång till ett sjukhus i närheten? Då får du mer än gärna skänka en slant, ingen gåva är för liten, allt är bättre än inget. En liten summa för dig kan göra stor skillnad här i Ghana och om vi alla hjälps åt så kan vi tillsammans bygga upp ett sjukhus för dessa barn.


Eftersom att vi befinnar oss på plats här i Ghana så kommer vi vara med vid inköp av det material som behövs. Vi kommer se till att pengarna vi får in går direkt till sjukhuset och endast till sjukhuset. Bygget kommer att pågå medan vi är här och vi kommer då uppdatera med information och bilder om hur bygget går. 


Här kommer Nanas egna ord om projektet, som vi översatt till svenska.


Barnhemmet grundades 1999. Grundaren/ledningen insåg med tiden att barnens hälsa är väldigt viktig. Stora ansträngningar gjordes för att kunna påbörja bygget av ett sjukhus men eftersom att barnhemmet drivs privat och inte får något stöd av regeringen så var det svårt att få ihop pengar till bygget. Då mycket av pengarna är tvunget att läggas på mat, utbildning, bonde för barnen och personal löner. Barnhemmet drivs till 80 % av grundarens egna pengar som kommer ifrån hans tre olika farmar, tomat, kakao och cashewnötter, resten kommer ifrån olika donationer. Det har då blivit väldigt svårt att slutföra bygget av sjukhuset ensam utan hjälp. Men trots alla svårigheter med pengar har sjukhuset lyckats påbörjas. När bygget är färdigt kommer det då att användas som ett sjukhus för barnen där de kan få sjukvård utan att behöva åka flera mil för att komma till närmsta sjukhus. Detta sjukhus kommer även att användas för lokalbefolkningen runt i närområdet. Det är på grund av detta som vi ber om att få donationer för att kunna bygga färdigt sjukhuset.

Det som behövs för att bygga färdigt är:

  • 100 säckar av cement
  • 200 plywood skivor
  • Spikar
  • 4 flak med sand
  • 6 flak med sten
  • Byggarbetare

Alla bidrag oavsett storlek uppskattas väldigt mycket.

Vi hoppas verkligen att ni vill hjälpa oss att fortsätta bygget av sjukhuset så att dessa barn kan få växa upp friska och med tillgång till sjukvård. Ingen donation är för liten, alla bidrag räknas.

Känner du att du vill vara med att hjälpa till sätt då in valfri summa på kontot:


Ellen Hjertqvist 

Nordea 

Kontonummer: 3021 23 25256


Antingen väljer du att vara anonym eller så skriver du ditt namn. När insamlingen är avslutad så kommer vi skriva allas namn på en tavla som sedan kommer att hängas upp i sjukhuset för att föreviga er hjälp (vi skriver inte ert belopp bara erat namn).

Tack så mycket på förhand! <3 

 

Detta här är ungefär hälften av alla barn på barnhemmet.

d        


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellen och Lisa - 20 november 2015 18:05

Bussen vi hoppade på till Takoradi var liten, varm och guppig. Bussfärden var en nära- döden- upplevelse då det helt plötsligt började spöregna så att man knappt såg någonting. Trots spöregnet och dimman som smög sig fram gasade chauffören glatt på i...

Av Ellen och Lisa - 19 november 2015 19:08

Hej hopp! Vi lever och är tillbaka i civilisationen med ständig el och internet! Vi har hunnit med väldigt mycket under de senaste 2 veckorna och det här inlägget kommer handla om den första veckan som spenderades i Kumasi på Ashan Childrens Home, vå...

Av Ellen och Lisa - 5 november 2015 15:22

  Nu är vi i Ghana! Flygresan igår gick jättebra, vi är rätt glada att vårt flyg kom iväg innan solstormen i Sverige slog till. Efter mycket väntande på flygplatsen i Accra så kom vi äntligen iväg, fick vårt bagage och hittade en taxi som i kolmörk...

Av Ellen och Lisa - 3 oktober 2015 13:56

Hej hopp nu är vi tillbaka igen! Det har vart tyst här på bloggen sedan vi kom tillbaka från Afrika men nu är det nämligen så att vi ska åka tillbaka till vårt älskade Ghana och hälsa på i 2, 5 vecka! Det kommer bli så obeskrivligt underbart att få k...

Av Ellen och Lisa - 14 december 2014 11:29


Hade en jättebra dag igår i Accra med en massa god mat och shopping tills våra fötter skrek i protest. Lite tveksamt ett tag om vi skulle få med oss allt vi köpt hem, med andra ord om det skulle gå och stänga Lisas väskor men det gick efter gemensamm...

Presentation


Hej!
Vi är två tjejer Ellen och Lisa, från den lilla staden Huskvarna som bestämt oss för att ge oss ut i den stora vida världen. Vi ska åka till Ghana, Afrika i 4 månader och volontärarbeta på ett barnhem!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards