volontarerghana

Alla inlägg den 12 september 2014

Av Ellen och Lisa - 12 september 2014 16:54

Vad är Big Bang?


Ja det är frågan som ingen utav barnen vet svaret på, inte ens de i vår ålder. Det började med att Ellen pratade med en kille från grannområdet och han frågade den väldigt vanliga frågan om vilken kyrka hon går i och Ellen svarade att hon inte gå

 r i kyrkan. Detta gjorde honom mycket förvånad och han berättade att hon borde gå i kyrkan för Gud har ju skapat hela världen. Han blev väldigt konfunderad när Ellen förklarade att hon tror på vetenskapen och Big Bang vilket han inte hade en aning om vad det är…?

Ellen försökte förklara att det var en explosion som skapade världen men han förstod ingenting ändå. Vi har sedan frågat flera av barnen men ingen tycks veta eller har ens hört talas om det. Det tog oss tio minuter att förklara att det heter Big Bang och inte Big Bank… Det slutade med att Ellen hämtade en sten och skrev upp det på marken… Vi lyckades i alla fall förklara att vi inte menade en Bank men att det var en explosion som skapade världen lyckades vi inte med.


I onsdags var det en stor dag, det pågick en operation: baka äppelsmulpaj.

Hade vi gjort detta i Sverige hade det tagit ungefär 1, 5 timme och då har man hunnit köpa alla ingredienser, baka kakan och äta den. Här i Ghana är det lite mer komplicerat än så.

Steg 1: Vinka in en tro-tro och åka in till Kumasi

Steg 2: Gå en lång sträcka och armbåga sig fram emellan en massa folk för att komma till mataffären

Steg 3: Bara hitta 2 utav de 5 ingredienser man behöver i mataffären

Steg 4: Hitta ytterligare en matingrediens i en annan mataffär

Steg 5: Gå och trängas bland en massa folk på marknaden för att hitta äpplen och smör i en plastpåse

Steg 6: Åka hem i en tro- tro och svettas typ 5 liter

Steg 7: Övertala ghanerna att vi faktiskt vet hur man bakar och har gjort det innan (de var väldigt skeptiska först)

Steg 8: Baka kakan

Steg 9: Äta kakan direkt ur formen och le stolt när ghanerna också tycker den är god!


Allt som allt tog detta cirka 6 timmar men det var värt det! Nästa projekt är att försöka baka en kladdkaka.


Nästan varje kväll så sitter vi och barnen på vägen som går upp till barnhemmet och tittar på solnedgången. Under tiden så pratar vi och jämför skillnader mellan Ghana och Sverige vilket är väldigt intressant. Det senaste mest spektakulära är att barnen blev väldigt chockade när vi berättade att det är våra föräldrar som tvättar våra kläder hemma. De förklarade att mammorna bara tvättar när barnen är väldigt små sedan så är det barnen (tjejerna) som tvättar.


Sverige är verkligen ironins land har vi insett här nere där ironi knappt existerar. Vana som vi är vid att använda av oss ironi så gör vi det ändå men vi börjar inse nu att ingen annan förutom vi fattar och tycker det är extremt kul. Ett exempel är att ni vi presenterar oss för folk här så säger vi våra namn och berättar att vi är från Sverige och då de svarar med sitt namn och säger att de är från Ghana så brukar vi spela väldigt förvånade över det. Nej ghanerna förstår inte att vi är ironiska utan tror seriöst att vi inte förstod att de är ifrån Ghana… hm.



             



Presentation


Hej!
Vi är två tjejer Ellen och Lisa, från den lilla staden Huskvarna som bestämt oss för att ge oss ut i den stora vida världen. Vi ska åka till Ghana, Afrika i 4 månader och volontärarbeta på ett barnhem!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards