volontarerghana

Alla inlägg den 30 september 2014

Av Ellen och Lisa - 30 september 2014 16:56

Igår hängde vi för första gången med barnen till skolan. Barnen på barnhemmet går på tre olika skolor och den som vi följde med till hette Vision educational complex. En relativt ny skola startad av en pastor. Eftersom att skolan är internationell så pratas det bara engelska. Skolan ligger en bit ifrån barnhemmet så vi var tvungna att gå upp tidigt, redan halv sex vilket var lite halvjobbigt men vi överlevde. En ghansk skola är inte speciellt lik en svensk skola, när vi kom dit på morgonen så ställde sig barnen i raka led och hade morgonsamling. Uppsamlingen gick ut på att rektorn (alltså pastorn) pratade med barnen som alla svarade i kör och sedan så marscherade de på hans kommando på skolgården. Vi stod och betraktade detta med stora ögon och hade lite svårt att inte skratta då allt kändes sjukt surrealistiskt. Vi blev i alla fall framropade och presenterades för hela skolan och barnen sa på kommando från pastorn ”Welcome to Vision educational complex, we welcome you and we love you”


Barnen i skolan är väldigt disciplinerade och har stor respekt för lärarna vilket i och för sig inte är så konstigt då det är standard att läraren håller i en träpinne som de använder till att slå barnen med. Vi såg bara det hända en gång på avstånd men tycker det är sjukt fel sätt att få respekt från barnen då det blir fel respekt och barnen inte lär sig bättre genom att bli straffade. Något annat vi anser som konstigt med skolan här är att läraryrket är ett jobb man tar direkt efter Senior High School/Gymnasiet, alltså är de inte utbildade till att lära ut och alla lärare är i 20 års åldern ungefär.  Konstigt för oss då lärarna i Sverige har gått på lärarhögskola i 4-5 år och här är de inte ens utbildade något efter de själva slutat skolan.


Vi känner att vi bara efter ett besök i skolan har fått lite perspektiv på skolsystem och även om vi inte gillar allt med vårat hemma i Sverige så är det 100 gånger bättre än det här. Skolan i Sverige är gratis, lärarna är utbildade, eleverna blir inte slagna, vi har inte haft svarta tavlan de senaste 100 åren, vi får böcker från skolan, det är sekulariserad undervisning, vi får lära oss vad Big Bang är och så mycket mer.


Pastorn var jättetrevlig och följde med oss runt i alla klasser, i den första klassen så lärde vi ut lite svenska genom att skriva fraser på tavlan. Väldigt uppskattat av både elever, lärare och pastorn. Alla barnen var väldigt nyfikna på oss och tyckte precis som alla andra barn här i Ghana att det är fantastiskt roligt att vara med på kort så de blev överlyckliga när vi tog fram kameran vilket ni kan se på bilderna.


Måste även nämna att pastorn var den första personen i Ghana som har tyckt att vår solbränna är fin. Alla andra tycker det är askonstigt att vi vill få lite färg och brukar försäkra oss om att det kommer försvinna fort när vi är tillbaka i Sverige vilket vi ju inte vill. Något som vi börjar bli vana vid här i Ghana är att diskussionen om att inte alla i Sverige går i kyrkan, Ellen är en av dem kommer upp. Detta gjorde den även idag. Pastorn tyckte det var underligt att hon inte går i kyrkan och det var ännu mer underligt att hon inte tror på Gud. Pastorn satt då och berättade att han och Ellen ska ha lektioner om Gud för att även hon ska bli troende. Han var helt säker på att han ska lyckas för Gud har aldrig misslyckats förr. Kan detta bli hans första eller inte? Något som han även tyckte var väldigt märkligt var när Lisa berättade att hon tror på både vetenskapen och på Gud. Han berättade då glatt att Lisa kommer det bli lätt att lära att bara tro på Gud medan Ellen kommer bli en större utmaning.  Efter en lång diskussion om Gud och vetenskap så satte vi oss i pastorns bil för att åka hem igen. Lisa sa några mycket kloka ord ”när vi kommer hem till Sverige igen ska det bli gött att kunna sätta sig i en bil utan att behöva frukta för sitt liv” för här i Ghana är trafikregler överskattade. Imorgon ska supervisorn aka Björnen hjälpa oss att förlänga våra visum och sen imorgon ska vi också till Nanas kakao farm där vi ska sova över en natt, ska bli askul. Nästa vecka kommer vi nog åka tillbaka till skolan och få ta större del av deras lektioner.



   

Detta är pastorn som grundade skolan.  

  

Alla barn i rosa går andra året på högstadiet/junior high school och det är den högsta klassen på just denna skolan. 

         


Presentation


Hej!
Vi är två tjejer Ellen och Lisa, från den lilla staden Huskvarna som bestämt oss för att ge oss ut i den stora vida världen. Vi ska åka till Ghana, Afrika i 4 månader och volontärarbeta på ett barnhem!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards